Paguera
Hiszpania » Majorka
Ta malownicza miejscowość, położona na południowo-zachodnim wybrzeżu
Majorki (
Mallorca), w okręgu
Calvia, w ciągu całego roku jest miejscem
wycieczek zastępów
turystów. Przyjazny,
śródziemnomorski klimat i dogodne położenie względem pozostałych
atrakcji Majorki, największej spośród
wysp archipelagu
Balearów, to zalety tego miejsca. Bogata
baza noclegowa oraz rozmiary
wyspy sprawiają, że
Paguera jest idealnym punktem wypadowym. W najbardziej oddalone od Paguery miejsca dojazd samochodem zajmuje najwyżej 2 godziny. Jeśli jesteście Państwo zainteresowani opalaniem się w gorącym śródziemnomorskim słońcu, zapewnią wam to trzy
plaże; jeśli wolicie
aktywny wypoczynek, Paguera i okolice oferują najróżniejsze
sporty, a przepiękna śródziemnomorska przyroda zapewnia zapierające dech w piersi widoki. Połączenie morza, gór, piaszczystego i skalistego wybrzeża, gajów oliwnych, piniowych zagajników sprawia wrażenie raju na ziemi. Należy jednak pamiętać, że wybrzeże jest głównie kamieniste, a plaże to piaszczyste zatoczki - nie są tak piękne i długie jak w
Polsce czy w
Playa de Palma na
Majorce.
Historia
56 stanowisk archeologicznych z epoki brązu w regionie Calvia świadczy o zasiedleniu przez ludzi Majorki już od końca 2 tysiąclecia p.n.e. Są to przeważnie megalityczne budowle o charakterze obronnym.
O obecności
Rzymian w tym rejonie, trwającej od około 123 r. p.n.e., aż do V w. świadczą ruiny willi
rzymskiej w miejscowości
Santa Ponsa.
W X w.
Majorka przeżyła najazdy islamskich dynastii Almorawidów i Almohadów, którzy przyłączyli
wyspę do królestwa Taifa, istotnie wpływając na kształt tamtejszej kultury.
Kultura chrześcijańska pojawiła się na
Majorce i pozostałych
wyspach Balearów wraz z rządami króla Jakuba II Sprawiedliwego pod koniec XIII w.
Sama Paguera od lat 60 XX wieku przeżywa turystyczny boom, dzięki czemu jest świetnie przystosowana do przyjmowania gości.
Kulinaria, restauracje
Kulinarne rozkosze Paguery koncentrują się wzdłuż głównej ulicy, Bulevar de Peguera. Eleganckie, pachnące przyprawami restauracje oferują
majorkańskie posiłki składające się z owoców morza, dań rybnych i mięsnych urozmaiconych oliwkami, awokado, migdałami, czy "ramallet" - lokalnymi pomidorami. Grzechem byłoby nie spróbować takich przysmaków jak "pa'amb oli" -
majorkańskiego czosnkowego chleba z oliwą z oliwek, pomidorami, czasem z dodatkiem szynki lub...